Meseterápia

Mi a meseterápia?
„A mese olyan történet, amelyben mindenért meg kell dolgozni, semmi sem magától szép és jó, semmi sem magától működik rendben. A hős épp azért jár be egy utat, hogy széppé, jóvá, működővé tegye maga körül mindazt, ami rút, rossz vagy működésképtelen.”
Boldizsár Ildikó
A mesékkel való „munka” tudásközvetítő és tudatformáló. Képes arra, hogy testi –lelki és szellemi szétesettségeket, megbomlott egyensúlyi állapotokat rendezzen össze – fogalmaz Boldizsár Ildikó a Metamorphoses Meseterápia megalkotója.

1. Egyéni meseterápiás konzultáció
Az egyéni terápia során megkeressük a kliens elakadásának okát, feltérképezzük, hogy hol, milyen élethelyzetben van, majd annak mintájára keresünk egy mesét, melyben a hős ugyanúgy útnak indul, s végig is tudja járni az utat. Az úton találkozik segítőjével, olyan tudásra tesz szert, mely korábban nem volt birtokában, és leküzdi a sárkányt.
Eztán a mesében tanultakat saját szolgálatunkba állítjuk, s összerendezzük a bennünk lévő káoszt, lépésről-lépésre követve a hőst, azaz szembenézünk a saját korlátainkkal, félelmeinkkel és felülemelkedünk azokon.

Árak: 15000 Ft.
Időtartam: 90 perc

 

2. Mesekör – csoportos meseterápiás foglalkozás
Az alkotó-fejlesztő csoportos foglalkozások keretében egyszerű és természetes módon mesemondás és hallgatás zajlik, amit a mesék verbális vagy játékos feldolgozása követ, életkortól és csoportösszetételtől függően. A középpontba egy kiemelt téma kerül, mint például az anyaság, az elengedés, az én-erő növelése, az önbizalom erősítése, párkapcsolati problémák, stb..

Közösen nézzük végig a hős útját, s a csoport tagjai külön-külön találják meg a mesei helyszínt, ahol éppen tartózkodnak, s ahol véghez kell vinniük a mese által meghatározott feladatot, majd követve a hőst, tovább is kell indulniuk.

Nagyon izgalmas, hogy ugyanabban a mesében annyi mesehelyszínen vagyunk jelen, ahányan vagyunk, mindenki máshol tart és más feladattal kell megbirkóznia, mégis egy közös cél elérése érdekében.

Témák:
önbizalomhiány
• önelfogadás
• mások elfogadása
• együttműködés
• konfliktuskezelés
• düh, harag kezelése
• agresszió kezelése
• veszteség, gyász
• figyelemzavar
• párkapcsolat

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a havi rendszerességű mesecsoportba!

Következő témánk: Írd újra a sorsod!

Van aki látja a sorsát, van aki tagadja. Van aki menekül előle, vagy csak hátat fordít neki, s olyan ember is akad, aki megbékél sorsával, elfogadja azt.
Egy bizonyos: mindenkinek van sorsa. Vállaljuk-e a felelősséget, van-e bátorságunk, erőnk, hogy kezünkbe vegyük a SORSunkat?

Hogyan tudom újraírni a sorsomat? Izgalmas kihívásnak tűnik, fejtsük meg együtt a mesefoglalkozáson!

Részvételi díj: 3000 Ft
Az egyes alkalmak legalább 5 fővel kerülnek megtartásra.

További információt itt olvashat.

luca

pedagógus, alkotó-fejlesztő metamorphoses meseterapeuta; kundalini jógaóktató


KÜLDJÖN ÜZENETET

   Meseterápia FELNŐTTEKNEK

  A metamorphoses meseterápia komplex kapcsolódási modell a világhoz. A hagyományban megőrzött tudás alapján kidolgozott bölcsesség alapú terápiás módszer, amely többezer éves tapasztalati tudás alapján nyugszik (Forrás: Boldizsár Ildikó).

  Felnőttek esetében az egyéni pszichológiai konzultációs folyamatban alkalmazom a meseterápiát, mint hatékony megoldás-központú, holisztikus módszert.

  A népmesék csodálatos módon mutatják meg, hogy éppen hol tartunk az útunk során, mit hoztunk magunkkal otthonról, mi van a batyunkban és milyen készégekre, képességekre kell szert tennünk ahhoz, hogy újra rend legyen bennünk és körülöttünk, azaz újra rendben legyünk.
  Sok szeretettel ajánlom a meseterápiát azoknak, akik gyermekkorukban szerették a meséket és méginkább azoknak, akik nem szerették vagy nem nagyon hallgattak, olvastak meséket.
  Ha már meseterápiáról írunk, beszélünk, nem maradhatunk mese nélkül, még az online térben sem.

  Fogadjátok sok szeretettel az egyik kedvenc mesémet!

  A fülemülés kanna (japán mese)
  Egy jómódú kereskedő nagyon szerette a szép tárgyakat, és ha valami megtetszett neki, nem sajnálta sem a pénzt, sem az időt, hogy megszerezze. Egyszer üzleti útján betért egy falusi fogadóba, s míg vacsorára várt, a sarokban álló kis asztalkán megpillantott egy sárgarézből készített teáskannát. Felfigyelt az edény szép formájára, s amikor közelebbről megnézte, látta, hogy a füstös felület alól itt-ott finoman vésett díszítés részletei törnek át. Egy virágzó fa körvonalait vette ki, az apró virágok a ködbe vesztek, s a fa egyik ágán daloló fülemüle ült. A kereskedő felsóhajtott a gyönyörűségtől, és magához hivatta a fogadóst.
  – Fogadós úr, adja el nekem azt az öreg, füstös teáskannát.
  A fogadós örült, hogy akad valaki, aki ilyen ócska holmit meg akar venni, és még busás árat is kínál érte. Szívesen ráállt a vásárra. A kereskedő azt mondta, hogy visszafelé jövet betér a kannáért.
  A kereskedő néhány nap múlva hazafelé tartott, és boldogan tért be a fogadóba, mert égett a vágytól, hogy újra lássa az ódon kanna nemes formáit, és gyönyörködhessen díszítésének szép, kacskaringós vonalaiban.
  A fogadós tiszteletteljesen üdvözölte, és már hozta is a fényesre csiszolt kannát. Büszke volt rá, hogy ezt az ütött-kopott limlomot ilyen szépen kitisztította. Úgy fénylett, mintha új lett volna. A kereskedő csalódottan vette kézbe a kannát, jól megnézte, majd letette az asztalkára.
  – Tartsa meg, fogadós úr. A durva súrolással elpusztította az ágon ülő kis fülemülét. Olyan pici és finom volt, s lehelete mégis megrezegtette az ágon a leveleket.

  Medveczky Kata

  tanácsadó szakpszichológus, alkotó-fejlesztő metamorphoses meseterapeuta, okleveles rajzvizsgálati szakértő, Kids’ Skills tréner, videotréner


  KÜLDJÖN ÜZENETET